A házépítés változó prioritásai itthon és a fenntartható otthonok keresése

Az elmúlt években a magyar házépítési ipar dinamikus fejlődésen ment keresztül, és a fogyasztók igényei is számos változáson estek át. Ebben a cikkben feltérképezzük, hogy mi foglalkoztatja leginkább a magyarokat a házépítés terén és hogyan változtak az igények az elmúlt 10 évben. Továbbá, megvizsgáljuk, hogy ma megéri-e házat építeni Magyarországon, és hogyan lehet egy fenntartható otthont felépíteni. 

A magyarok házépítési prioritásai

Az elmúlt években a magyar házépítési projektekben az alábbi prioritások váltak kiemelkedővé:

  1. Energiatakarékosság és fenntarthatóság: Egyre több házépítő keresi a fenntartható építési megoldásokat. Az energiahatékony házak, napelemek és hőszivattyús fűtési rendszerek iránti érdeklődés nőtt.
  2. Kert és tágas terek: A magyarok számára a kert és a szabadtéri élet fontos, így a teraszok és tágas kertek keresettek. A COVID-19 járvány hatására még inkább előtérbe került a szabad levegőn való időtöltés, a társasági helyszínek kiépítése.
  3. Modern technológia: Okos otthonok és automata rendszerek, mint például a távfelügyeletű biztonsági rendszerek, egyre népszerűbbek. Kényelmesnek és praktikusnak tartjuk, hogy egy gombnyomással szabályozható a villany vagy a termosztátok.

Az igények változása

Az elmúlt évtizedben az igények is folyamatosan változtak. A múltban a hagyományos stílusok uralták a házak tervezését, de manapság a modern és minimalista dizájnok is nagy népszerűségnek örvendenek. Számos klasszikus Kádár-kockát látunk pl. merészen megújulni. Az otthoni munkavégzés elterjedése miatt az otthoni irodák és multifunkcionális terek is fontosak lettek. Ma már nem ritka, hogy a lakóépület mellett mobil irodát is építenek az emberek a kertjükbe. 

Megéri-e ma házat építeni? Milyen hatással vannak a magas kamatozású hitelek a házépítési kedvre?

Házépítési költségek függenek a területtől, az építkezés típusától és a választott anyagoktól. Azonban a magas ingatlanárak mellett sokan még mindig úgy vélik, hogy saját ház építése hosszú távon jó befektetés lehet. A fent említett energiatakarékossági intézkedésekkel az üzemeltetési költségek is csökkenthetők.

A magas kamatozású hitelek jelentős hatást gyakorolhatnak a házépítési kedvre Magyarországon, és számos tényezőt kell figyelembe venni ebben az összefüggésben. 

  1. Finanszírozási nehézségek: Magas kamatlábak esetén a hitel felvétele drágábbá válik. Ezért sok embert elrettenthet a házépítéstől, mert magasabb havi törlesztőrészletet jelent, ami hosszú távon komoly terhet róna rájuk.
  2. Befektetési döntés: A magas hitelkamatok arra késztethetik az embereket, hogy más befektetési lehetőségeket keresve tartsák meg pénzüket, például ingatlanokba vagy más befektetési eszközökbe fektetve.
  3. Kormányzati intézkedések: A magyar kormány időről időre bevezethet olyan intézkedéseket, amelyek befolyásolhatják a hitelkamatokat és a házépítési kedvet. Az adókedvezmények vagy támogatások lehetnek olyan tényezők, amelyek növelhetik a házvásárlási hajlandóságot.
  4. Hosszú távú tervezés: Néhány ember még mindig úgy érzi, hogy hosszú távon a saját otthon építése a legjobb döntés, függetlenül a jelenlegi kamatlábaktól. Ezek az emberek hosszú távon gondolkoznak és pénzügyi stabilitással rendelkezhetnek.
  5. Kereslet és kínálat: A hitelkamatok mellett az ingatlanpiac kereslete és kínálata is meghatározza, hogy mennyire vonzó a házépítés. Ha az ingatlanpiacon magas a kereslet, az növelheti az emberek hajlandóságát a házépítésre, függetlenül a hitelkamatokról.

Fenntartható otthonok építése

A fenntartható otthonok iránti kereslet növekszik, és ezek az otthonok hosszú távon környezetbarátak és költséghatékonyak lehetnek. A jó hőszigetelés, a megújuló energiaforrások és a víztakarékos rendszerek mind hozzájárulhatnak egy fenntartható otthon létrehozásához.

Összességében a magyar házépítési ipar gyors változáson megy keresztül, és az emberek igényei is folyamatosan fejlődnek. Fontos, hogy az építkezést megelőzően alaposan tervezzenek és kutassanak, hogy a saját igényeiknek és környezeti szempontoknak megfelelő otthont hozzanak létre.

Ismerje meg cégünk energiahatékony házait! 

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!