A CSOK Plusz és a lakáspiaci változások

A CSOK Plusz program hatása egyértelműen érezhető a hazai lakáspiacon, és azok számára, akik 2024-ben lakásvásárlásra készülnek, érdemes figyelembe venni néhány tényezőt. Nézzük meg együtt ezeket és beszéljünk a lakáspiacon történt változásokról is!

A CSOK Plusz, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kiegészítése, jelentős ösztönzést nyújt a családoknak, akik új otthont szeretnének vásárolni. Az intézkedés célja, hogy könnyebbé tegye a fiatal házasok, illetve a gyermekes családok számára a saját lakásuk megszerzését.

Az egyik fontos aspektus a CSOK Plusz terén a támogatás összegének növelése, ami jelentős segítséget nyújthat a vásárlási folyamatban. Az emelt összegű támogatások lehetővé teszik, hogy a családok nagyobb területű vagy kényelmesebb ingatlant vásároljanak.

Emellett a CSOK Plusz szigorúbb feltételekkel is járhat, amelyeknek megfelelve a családok még nagyobb előnyökhöz juthatnak. Azok, akik a program által elvárt kritériumoknak megfelelnek, például gyerekszámhoz kötött igénybevétel esetén, további kedvezményekre és könnyítésekre számíthatnak.

Az ingatlanpiaci szereplők érdemesek a CSOK Plusz aktuális szabályozásának és feltételeinek figyelemmel kísérésére, mivel ezek változásai jelentősen befolyásolhatják a piacon kialakuló trendeket. Az ingatlant keresőknek érdemes időt szánni arra, hogy tájékozódjanak a program aktuális állapotáról és előnyeiről, mivel ez segíthet a legoptimálisabb döntés meghozatalában.

A CSOK Plusz beavatkozása a hazai lakáspiacon egyértelműen lehetőségeket teremt a vásárlók számára. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a program feltételei időről időre változhatnak, és ezért érdemes folyamatosan követni a legfrissebb információkat a témában. 

Mi történt a lakáspiacon 2024 első napjaiban?

Az év első hetében látványos változásokat tapasztaltak az országos lakáspiacon, ahol a használt lakások iránti kereslet éves összevetésben 11 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan az új építésű lakóingatlanokra irányuló érdeklődés 48 százalékkal nőtt. A fővárosban és községekben különösen megnőtt az új építésű lakások iránti kereslet. Érdekes megfigyelés, hogy mindössze az érdeklődések 5 százaléka összpontosult az új lakásokra. Ennek oka részben a Csok Plusz program bevezetése, mely már nem tesz különbséget használt és új lakások között, így az előbbiek vonzereje tovább nőtt, különösen az áruk tekintetében, hiszen ezek ára már most is 35-40 százalékkal alacsonyabb az új építésű lakásokhoz képest.

Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára 955 ezer forint, ami közel azonos az előző évivel, de meghaladja a két hónappal korábbi értéket (944 ezer forint). A növekvő kereslet hatására a fővárosi használt lakásoknál a múlt évben bekövetkezett kis árcsökkenés eltűnt. Az új lakások esetében az árak enyhén emelkedtek, jelenleg 1,31 millió forintos átlagáron, szemben az előző év 1,29 millió forintjával. Azonban ez stagnációt jelent a két hónappal korábbi árakhoz képest.

A vármegyeszékhelyeken minimális áremelkedés történt a használt lakások esetében, ahol a négyzetméterára 592 ezer forint volt január elején, míg a novemberi 588 ezer forint és a tavaly év eleji 582 ezer forint után. Az új építésű lakóingatlanok ára viszont lényegében nem változott, 844 ezer forintnál járt.

A Csok Plusz program miatt az új lakások eladóit lépéskényszerbe hozza, mivel versenyképes árakon kell kínálniuk az ingatlanokat a vásárlóknak. A visszafogott kereslet ellenére az új építésű lakások áremelkedése átmenetileg megtorpant, és az építési költségek emelkedése ellenére az árak stabilizálódtak. Ennek ellenére az újlakás-fejlesztőknek proaktívan kell lépniük, hogy versenyképesek maradjanak az árak szintjén. Az idei év tehát részben arról szól majd, hogy az új lakóingatlanokat milyen megoldásokkal teszik vonzóvá a beruházók. Ebben a folyamatban a vevők lesznek az egyértelmű nyertesek - állapította meg Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Bár az elmúlt időszakban nem volt észlelhető élénkülés a lakásépítések terén, a kínálatra vonatkozóan nincs panasz. Január elején több mint 8200 új építésű lakóingatlan volt elérhető a vásárlók számára, ami éves összevetésben 22 százalékos növekedést jelent. 

CSOK Plusz - itt vannak a részletek!

A kedvezményes, államilag támogatott CSOK Plusz kölcsönt 2024. január 1-től igényelhetik a gyermeket vállaló házaspárok.

Kik igényelhetik a CSOK Pluszt?

Azok a házaspárok vehetik igénybe a CSOK Pluszt, akik újabb gyermek/gyermekek vállalását tervezik, és a házaspár hölgy tagja a 41. életévét még nem töltötte be. (2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a CSOK Plusz.) 2024. március 31-éig beadható a hitelkérelem úgy, hogy a 2024. január 1-jét követően született, örökbefogadott gyermekek, vállalt gyermeknek minősüljenek.

Mekkora Kölcsön-összeg igényelhető?

A CSOK Plusz kölcsön az összes gyermekszám alapján legfeljebb 15, 30 vagy 50 millió forintos összegben igényelhető, legfeljebb 3 százalékos kamattal.

Csak újonnan vállalt gyermekre Esetén vehető igénybe a CSOK Plusz?

Igen, a CSOK Plusz csak újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek is számítanak a felvehető kölcsönösszeg nagyságánál. Tehát például egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával igényelheti az 50 millió forintos CSOK Pluszt.

Milyen kedvezményeket kaphatnak a házaspárok a gyermek(ek) megszületésével?

Az első gyermek érkezésekor legfeljebb egy évig szünetel a kölcsön törlesztése, a második, és minden további baba után pedig 10-10 millió forinttal csökkenthető a kölcsön tőketartozása. Szintén segítség az igénybe vevőknek, hogy a kölcsön felvétele utáni első évben – ha még nem érkezik gyermek – csak a törlesztőrészlet kamatrészét kell megfizetniük, a tőkerészt nem.

Mire igényelhető a CSOK Plusz?

A CSOK Pluszt az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt újabb lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni.  

Mekkora lehet a vásárolt ingatlan maximális ára?

A CSOK Plusz hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a másik ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható. Amennyiben nem az első közös ingatlanját vásárolja meg a házaspár, a CSOK Pluszból vásárolt lakás vételárának az igénylő pár korábbi közös lakása rájuk eső tulajdoni hányadának értékét meg kell meghaladnia. 

Hol vehető igénybe a CSOK Plusz?

A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb népességű településeken, hanem a falusi CSOK-os kistelepüléseken is igénybe lehet venni. 

A Falusi CSOK-kal együtt is felvehető a CSOK Plusz?

Igen, ha egy házaspár előre vállal (további) gyermeke(ke)t és 5000 fő alatti lakosságszámú kistelepülésen szeretne otthont teremteni, akkor a vissza nem térítendő Falusi CSOK mellé a CSOK Pluszt is igényelheti.

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!