Egy kartondoboz második élete – hétköznapi újjászületések

Felkapott trenddé vált a haszontalannak vélt tárgyakat új funkciókkal felruházni. Ha te is érzel magadban indíttatást arra, hogy új életet adj a tárgyaknak ahelyett, hogy a szemétkupacra kerüljenek, vagy tanácstalan vagy, miként tehetsz egy időben a környezetért és a praktikusságért kreatív módon, ötletelő cikkünk neked szól!

A klasszikusok

A leghétköznapibb tárgyak sokféleképpen hasznosíthatók. Nem hiába kérnek az óvodák, iskolák olyan egyszerű alapanyagokat, mint például a wc-papír guriga: némi ragasztóval és díszítőelemmel kiegészítve számtalan játék, báb, meseelem (pl. fatörzs) varázsolható belőlük. A megmaradt kartondobozok türelmetlenül várják, hogy farsangi jelmezzé avanzsáljanak, karácsonyi díszek alapanyagává váljanak (beborítva színes fonalakkal, fényes szalagokkal), vagy kisebb átalakítások után otthont adjanak kisállatok számára. 

Kisállat-tulajdonosok, figyelem! Konzervdobozokból falra rögzített törülközőtartó vagy egyedi virágtartó készülhet. A művészi vénával rendelkezők és kreatívabbak megpróbálkozhatnak az apró fémtárgyakból ékszer vagy dísztárgy készítésével is. Ha megüresedett teásdobozunk van, ne dobjuk ki! Szerény átalakítással hűtőmágnesként és tárolóként egyaránt funkcionálhat! 

Üvegekből, villanykörtéből pompás mécsestartó, dísztárgy, hangulatos teraszdekoráció alkotható némi üvegfesték és felfüggesztés segítségével. 

egy-kartondoboz-masodik-elete-csaladihaz-epitok

A műanyag sem ördögtől való

A műanyag tárgyak is megérdemlik, hogy új életet leheljünk beléjük! A tejfölös poharak és társaik palánta nevelésére ideálisak, de akár tárolóként is használhatók (pl. letört krétáknak). Maradék csomagolóanyagokkal, újságpapírokkal dekorálhatjuk. A kerékgumik kerti virágládaként születhetnek újjá. A minden háztartásban megtalálható flakonok sem olyan unalmasak, mint első ránézésre gondolnánk: a kreatívkodni vágyók számtalan, a flakonok felhasználási lehetőségeit bemutató videót, leírást találhatnak a világhálón. Aki eléggé vállalkozó szellemű, akár babaházat is készíthet belőlük, de madáretetőként és növénytartóként is remekül funkcionálnak. 

Ruha, fa, bútor

Meglepő vagy sem, ezek az alapok is változatosan felhasználhatók. A raklapok hasznosítási lehetőségeire láttunk már példákat; alapvetően egyedi bútorok, például ülőalkalmatosság vagy kisasztal készülhet belőlük. Izgalmas kihívás a bútorok átalakítása: a legérdekesebb alkotás, mellyel az utóbbi időben találkoztam, egy rácsos babaágyból készített, üveglappal ellátott íróasztal volt. Hozzáértő kezek alatt egy-egy régi, lábas kád kerti virágágyássá vagy egyedi kanapévá alakítható át. És kinél ne rejtőzne néhány kinőtt póló vagy páratlan zokni? Tű, cérna, némi tömőanyag - és hipp-hopp egyedi párnahuzatot vagy pár kedves bábfigurát varázsolhatunk!

Amire kevesen gondolnak

Ne feledkezzünk meg a víz újrahasznosításáról! Ha megtehetjük, alakítsuk ki otthonunkat úgy, hogy az esővizet öntözésre, a mosogatógépből, tusolóból származó vizet pedig a vécé öblítésére használhassuk. Az újrahasznosítás másik nagyszerű formája a komposztálás. Ha azonban valaki nem szeretne ezzel bajlódni, közösségi kertek örömmel átveszik a felhasználható anyagot. 

Passzívan is segíthetsz!

Kreativitás, kedv vagy szabadidő hiányában adakozzunk! Kereshetünk iskolákat, szervezeteket, boltokat vagy művészeti köröket, ahol örömmel fogadják azokat a tárgyakat, amikre már nincs szükségünk. Nem is sejtjük, mekkora segítség és öröm származik az ajándékozásból!

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!