Gyakori hibák a családi ház építése során - Mire figyelj, hogy elkerüld a problémákat?

Ha már általános iskolás korod óta álmodozol a tökéletes házról, egy új otthon építése valószínűleg olyan kihívás, amelyet alig vársz, hogy belevágj. Természetesen ki kell választani a festékszíneket, és a szobákat meg kell tölteni bútorokkal, de az építőket és a vállalkozókat is fel kell kutatni, és a garanciális részleteket is meg kell fejteni. Szóval fogadj meg néhány jó tanácsot, és kerüld el ezeket a gyakori hibákat, amelyeket az első alkalommal építkezők gyakran elkövetnek, amikor új otthont építenek a semmiből!

A csaladihazepitok.hu szakértői összegyűjtötték számodra a legfontosabb tippeket, amiket érdemes figyelembe vetted a családi ház építése során. Tarts velünk Te is!

1. A projekt elkezdése anélkül, hogy minden szükséges szakembert bevonnál

Sok időt fogsz eltölteni az építészek, alvállalkozók és belsőépítészek átvilágításával, ami nem véletlen - rengeteg pénz és személyes befektetés forog kockán. A kutatás időigényes, de ha egy álomcsapat dolgozik együtt, azzal végső soron pénzt és idegeskedést spórolhatsz meg a jövőben. Van rá esély, hogy a szakemberek közül néhányan már dolgoztak együtt korábban, ami segít abban, hogy a tervezési-építési folyamat gyorsabban és hatékonyabban haladjon.

TIPP: győződj meg arról, hogy a megvásárolni kívánt telek beépíthető - rendelkezik-e elektromos ellátással, vízellátással és a szennyvíz eltávolításának jóváhagyott módjával, legyen szó akár városi csatornarendszerről, akár jóváhagyott vízvezeték rendszerről! 

2. Nem a megfelelő építési vállalkozóval dolgozol

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha rossz építtetőt választasz. Lassan haladj, és kutass olyan építtetők után, akik képesek megvalósítani a mesebeli toronyházról vagy a körbefutó tornácról alkotott elképzeléseidet! 

Beszélj más háztulajdonosokkal, akik már használtak házépítőket a környéken, olvasd el az online értékeléseket, ellenőrizd a referenciákat, és nézd át a portfóliójukat, hogy lásd, a stílusuk megfelel-e a Te stílusodnak! Tervezz be néhány személyes látogatást az elkészült projektek megtekintésére, hogy még több perspektívát kapj!

3. Rossz helyszín kiválasztása az új házad számára

A telek elhelyezkedése része a házépítés teljes költségének, de ez nem egy olyan kiadás, ahol meg kell próbálnod spórolni. Tartsd szem előtt azt a régi mondást, hogy „azt kapod, amiért fizetsz”, mert az ingatlanban a helyszín a minden! Végezd el a kutatást, amikor új házat építesz, és nézd meg a közlekedést, a környező boltokat, az iskolákat, és az ott lakókat!

4. Azt gondolod, hogy mindent meg tudsz csinálni

Csábító, de ne próbáld meg menet közben megtanulni, hogyan kell egy építkezést vezetni! Amikor az álomotthonodat építed, profi segítségre van szükséged. Ez nem a megfelelő idő arra, hogy megpróbálkozz az építkezés irányításával. 

Gondolj úgy az építésvezetőre, mint egy csapat edzőjére! Az ő feladata, hogy ajánlatokat gyűjtsön be, kapcsolatot tartson az alvállalkozókkal, és gondoskodjon arról, hogy minden munka megfelelően, a költségvetésen belül és az ütemterv szerint készüljön el. Ezenfelül ő tartja a kapcsolatot az alvállalkozókkal (vízvezeték-szerelők, villanyszerelők stb.). Az alvállalkozó partnerek érdeke is, hogy kivételes munkát biztosítsanak generálkivitelezők számára, hiszen ismételt üzletet akarnak.

5. Rövidlátás és nem a jövőbe tekintés

Ha az alapoktól kezdve szeretnél belevágni egy otthon megépítésébe, az valószínűleg azért van, mert azt tervezed, hogy egy ideig, -ha nem is örökre-, de ott maradsz. Vedd figyelembe, hogy milyen lesz az életed évekre előre! A házban fogsz nyugdíjba vonulni? Készen állsz arra, hogy életed végén három lépcsőt kelljen megmásznod? 

TIPP: a mostani szeretett funkciók a jövőben már nem biztos, hogy működni fognak. Gondolj például a legjobb munkalap-anyagokra, az egyedi kőművesmunkákra vagy a fapadlóba történő befektetéseidre is! Mennyi ideig tart majd a vonzerejük? A minőség kiállja vajon az idő próbáját?

6. A túl laza megközelítés sem jó

Az új ház építési folyamata során nyugodt és higgadt hozzáállásra lesz szükséged az elkerülhetetlen kihívások kezeléséhez, de ne hagyd, hogy higgadtságod túl laza hozzáállássá váljon! Ismerkedj meg legalább az otthon tervezésének alapjaival és a projekt általános menetrendjével! A végső bejárás semmiképpen ne az legyen, amikor először látod a kész házat.

Irány a munkaterület! Látogass el többször a helyszínre, tegyél fel kérdéseket, ásd bele magad az egész folyamat miértjeibe és hogyanjaiba! Tervezz úgy, hogy legalább a ház felmérése után, illetve a gépészeti szerelés alatt megnézd az előrehaladást. A hibákat sokkal könnyebb kijavítani ezekben a fázisokban, mint a gipszkarton felhúzása után.

Ahogy az életben általában, a kommunikáció hiánya itt is gyakori probléma, ami később nagyobb problémákhoz vezethet. Maradj kapcsolatban az építésvezetővel, hogy megbeszéljétek az esetleges változásokat vagy aggodalmakat! Hangsúlyozd kéréseid fontosságát, legyen szó hangszigetelésről vagy energiatakarékos ablakokról! Ha neked fontos, akkor a csapatod számára is fontosnak kell lennie.

7. Számíts a késéssel is!

Nehéz nem izgatottan várni a beköltözés napját, ahogy nézed, hogy telnek a hetek. De az új építkezések köztudottan kiszámíthatatlanok. Számítanod kell a legkülönfélébb okokból bekövetkező késésekre, például a rossz időjárás, a készleten nem lévő anyagok, vagy épp a bürokrácia miatt. 

TIPP: dolgozz együtt a kiviteleződdel, hogy olyan ütemtervet készítsetek, amely reálisan tükrözi a határidőre történő befejezést!

8. Megpróbálsz vágni a költségvetéseden

Úgy hangzik, mint egy valóra vált álom: egy építő, aki sokkal olcsóbban és két hónappal gyorsabban megépíti álmaid otthonát, mint a többi ajánlattevő. De hogyan? Az építtető lehet, hogy az aláírt szerződésért tett ajánlatot alulmúlja, de később a projekt előrehaladtával még több költséget is felszámolhat. Az is előfordulhat, hogy gyengébb minőségű anyagokat használ, hogy kiegyenlítse a különbözetet. Ha egy ajánlat kivételesen alacsonyabbnak tűnik, annak oka van, és a Te feladatod, hogy utánajárj, és kiderítsd a miérteket!

9. Költségvetés kiszámítása plusz költség nélkül

Hála az otthonépítő műsoroknak, biztosan tudod, hogy egyetlen ajánlat sem 100%-ig pontos. A többletköltségekre vonatkozó puffer a házépítés teljes költségének normális része. A legtöbb építész azt ajánlja, hogy legalább 10%-os többletköltséget tervezz, de jobban jársz, ha az eredeti költségnél 20%-kal többet tervezel. Nézd ezt így: több pénz marad új bútorokra, ha nem használod fel a plusz összeget. 

10. A garancia kihasználatlanul hagyása

Beszélj az építtetőddel a garanciákkal kapcsolatban! Ha vonakodnak a részletekkel kapcsolatban, tekintsd ezt figyelmeztető jelnek, és kérdezz ki több céget! Az új építésű házakra vonatkozó garancia segít a tulajdonosoknak a hónapok múlásával felbukkanó problémák elhárításában. Például eltarthat egy darabig, amíg olyan problémák, -mint a penész vagy a falakon a ház leülepedése miatt keletkezett repedések- megjelennek.

Új otthont tervezel? Belevágnál az építkezésbe?A családi ház építés rengeteg stresszel jár, így érdemes minden eshetőségre felkészülni. Generálkivitelező cégünk energiahatékony családi házakat épít, és teljes körűen vállalja az ezzel járó teendőket is, már a tervezéstől a kulcsrakész átadásig! Gondos előkészületekkel, minőségi alapanyagokkal, és jól összeszokott profi csapattal várjuk megkeresésed!

 

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!