7 környezettudatos tipp otthonába

A 21. században az energiatakarékos házépítés már természetesnek számít. Egyre többen ismerik fel, hogy bolygónkat nem szükséges feleslegesen terhelni és ezt ma már fáradtság nélkül is megtehetjük. A környezetbarát életvitelhez hozzájárul modern otthonunk: a hőszivattyús fűtési eljárás, valamint a természetből nyerhető egyéb energiaforrások kihasználásával (pl. napenergia, szélenergia) nem csak a ház fenntartása lesz kedvezőbb. De ne felejtsünk el a zöld otthonunkban mi magunk is tudatosabban élni! Hoztunk 7 környezettudatos tippet, hogy segítsünk a mindennapokat is zöldebbé varázsolni! 

1. Csepp a tengerben?

Az első és legfontosabb lépés, hogy elhiggyük: igenis minden apró tett számít! Sokan úgy gondolják, hogy egyedül úgysem képesek megváltoztatni a világot, nem számít egy eldobott műanyag flakon. A sok apró lépés összeadódik, érdemes ennek a részese lenni! Ráadásul a környezetünkben élő embereket is hasonló jó cselekedetekre inspirálhatjuk!

2. Élet műanyag nélkül

A legnagyobb hulladékforrás egyértelműen a műanyag. A különböző csomagoló anyagoknak nincs még alternatívája, így ezzel kénytelenek vagyunk együtt élni. Itt annyit tehetünk, hogy megfelelően használjuk a szelektív hulladékgyűjtőt otthonunkban. 

De ma már adott nekünk a választás lehetősége! A zero waste jegyében megszülettek a csomagolásmentes boltok, ahol saját tárolóba mérhetjük ki az alapvető élelmiszereket, sőt tisztító- és mosószereket is. 

A műanyag kulacsok helyett használjunk üveg vagy fém kulacsokat és felejtsük el az egyszer használatos szívószálakat. 

7 környezettudatos tipp otthonába

3. Búcsú a pazarlástól

Nem csak környezettudatos döntés, de a pénztárcának is jót fog tenni a tudatos vásárlás. Rengeteg fölösleges dolgot felhalmozunk, legyen szó élelmiszerről, ruhákról, tárgyakról. Érdemes kétszer meggondolni és egyszerűen nem megvásárolni, amire nincs szükségünk. Kerüljük az impulzusvásárlást!

4. Slow fashion

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon. A fast fashion olcsó ruhák széles választékát nyújtja, az aktuális trendeknek megfelelően. Gyors gyártásra, olcsó termékekre, magas forgalomra és gyorsan tönkremenő ruhákra és természetesen impulzusvásárlásra épít ez a modell. A rendkívül kedvező árak belehajszolják a fogyasztót a vásárlásba, akkor is, ha nincs rá szüksége. 

A mennyiség helyett válasszuk a minőséget, vásároljunk időtálló darabokat és valóban csak akkor cseréljük le őket, ha már aktuális. Számos hazai tervezőt támogathatunk, ha az ő minőségi termékeiket vásároljuk meg.

A használt ruha vásárlása szintén megoldás a túlfogyasztás ellen és nem csak anyagilag. Mivel már létezik a ruha, ennek van a legkisebb ökológiai lábnyoma. 

5. Komposztálás

Az ételmaradék a legtöbb háztartásban megjelenik, a lakossági hulladék nagy részét teszi ki. Ma már nem csak akkor van lehetőség komposztálásra, ha kerted van! Tápláló komposztot készíthetsz növényeid számára egy környezetbarát tárolóval! A zöld mozgalmaknak köszönhetően a komposztálás egyre népszerűbb és könnyű hozzájutni az ehhez szükséges eszközökhöz. 

6. Vegyszermentes tisztítás otthon

A házi tisztítószerek nem csak jelentősen olcsóbbak, mint a bolti társaik, de garantáltan nem tartalmaznak vegyszereket. Néhány könnyen beszerezhető, filléres konyhai alapanyagból hatékony multifunkciós tisztítószereket készíthetünk könnyedén. Az ecet, a szódabikarbóna és a citrom remek szolgálatot tesz a tisztítás, fertőtlenítés és szagtalanítás fronton.

7. Napenergia

A megújuló energiák egyik legjobb forrása a napelem rendszer, egy igazán sokoldalúan használható energiaforrás. A ház összes elektromos berendezését képes gazdaságosan működtetni, előállítja a melegvizet, de még a ház fűtésére is alkalmas lehet. Egyre jobb és egyre kedvezőbb árú napelem rendszerek kerülnek a piacra. 

De gondolkozzunk kicsiben is! A napelemes powerbank tökéletesen használható a telefon, és kisebb kütyük töltésére, mindenképp érdemes beszerezni egyet! 

Kényelmes és környezetbarát életvitel? Az általunk épített energiatakarékos házak alacsonyabb fenntartású otthonok, lakói minden nap élvezhetik a legmodernebb technikákat, amelyek hosszú távon garantáltan jó befektetésnek számítanak. Mi mindent megadunk egy tudatosabb élethez, az itt élő családoknak már csak egy kicsit több odafigyelésre van szüksége, hogy még nagyobb harmóniában éljenek a természettel. 

 

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!