Így lesz költséghatékony az új ház építése

Biztosan mindenki hallott a megújuló és nem megújuló energiaforrásokról, főleg most, hogy 2022-től változnak az új épületekre vonatkozó energetikai előírások. Eddig is számos jogszabály vonatkozott az új ház építtetőkre, most bővül a lista:

„Azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. utáni időpontban szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. A követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB minősítés igazolja. Az új épület az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet, így BB-nél jobb energiaosztályba is tartozhat, rosszabba azonban nem. Az energetikai tanúsítvány beszerzése az építtető feladata, a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésével egyidejűleg.” - írja az építészfórum.

 

A nem megújuló energiaforrások

Kanyarodjunk vissza a legelejére! Sokan még mindig nem tudják pontosan, hogy mi tartozik a megújuló, és nem megújuló energiaforrások közé! Új ház építése előtt mindenképp tájékozódjunk a témában!

Napjaink leggyakrabban használt energiaforrása a földgáz. Kedvező ára mellett nagyon gyúlékony, és elégetése rengeteg energiát szabadít fel. A többi fosszilis üzemanyaggal szemben összetétele tisztább, azonban mivel nem tud megújulni, ezért egy idő után elfogy. A legfrissebb elemzések szerint ez már akár fél évszázadon belül megtörténhet!

A fosszilis energiaforrások közé tartozik a kőszén, kőolaj, a földgáz és a propán-bután gáz.

A megoldást a megújuló energiaforrások nyújtják. A jövő érdekében meg kell ismerni az új lehetőségeket, és környezetünk védelme érdekében alkalmazni is kell őket.

Így lesz költséghatékony az új ház építése

 

Alkalmazzunk megújuló energiaforrásokat új ház építése során!

A megújuló energiaforrásokhoz bárki, bármikor hozzáférhet, „nincs ára”, és korlátlan mennyiségben állnak a rendelkezésünkre. Látványos példa erre, hogy a földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál. Ennek ellenére a napelem csak a harmadik leggyakrabban használt megújuló energiaforrás, a szélenergia és a vízenergia után, mégis a legtöbb embernek ez jut először eszébe. Az energiatakarékos új ház építése valóban költséghatékony lesz!

Az energiatakarékos házak mindig hosszú távú célokat szolgálnak: a rezsiköltség és a CO2-kibocsátás csökkentése, és a környezetbarát energiafelhasználás. Nézzünk meg röviden pár lehetőségeket:

Napelemrendszer: környezetbarát „ingyen” áram, érdemes a háztartásra optimalizált megoldást megtalálni. Majdnem minden évben kiírnak rá állami támogatást!

Padló-, mennyezet- vagy falfűtés: Fűtéstechnológia esetében érdemes megfontolni ezeket a lehetőséget, vagy a hőszivattyú használatát. Ebben az esetben előzetesen fel kell mérni, hogy milyen típusú hőszivattyút használunk, vagyis azt, hogy honnan szerezzük a külső hőt: levegő-levegő, talajvíz-levegő, talajszondás rendszer, masszív abszorber, esetleg geotermikus vagy geotermális energia. A hőszivattyú akár napelemről is üzemeltethető.

Esővíz: ugyan nem nevezzük megújuló energiaforrásnak, de egyre többen gondolnak a tervezésnél ennek újra hasznosítására. A megfelelő tervezéssel nem csak öntözési célra használható, hanem hűtő vagy használati vízként is alkalmazható.

 

Mitől lesz még költséghatékony az új ház építése?

Sok kicsi sokra megy… Gondoljunk a részletekre úgy, hogy egymást erősítve nagyon sokat számítanak: Először is elengedhetetlen egy jó tervező, aki összekomponálja az energiahasználat lehetőségeit. Válasszunk megbízható szakembert! Mérjük fel a telek fekvését, domborzatát, növényzetét. Már ezen a ponton egyeztessünk a tervezővel! Nézzünk körül, és használjuk ki a ránk vonatkozó állami támogatásokat! Válasszunk megfelelő minőségű építő- és szigetelőanyagot, és használjunk energiatakarékos eszközöket, izzókat.

Éljünk tudatosan, hiszen ma már minden adott a környezetbarát mindennapokhoz!

 

Szeretne egy energiatakarékos ház lakója lenni?

Generálkivitelező cégünk energiahatékony családi házakat épít, és teljes körűen vállaljuk az ezzel járó teendőket is, már a tervezéstől a kulcsátadásig! Olvasson többet az energiatakarékos ház kivitelezéséről vagy kérje ajánlatunkat az Ön új otthonára!

 

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!