Így lesz energiatakarékos a háztartás

Mindig lehet még tudatosabban élni! Nem csak pénzzel, de energiával is spórolhatunk a mindennapokban. Felejtsük el a pazarlást, feleslegesen ne fogyasszunk vizet, áramot, fűtőanyagot! Kíméljük környezetünket néhány okos döntéssel: hasznos és pénztárcakímélő tippeket hoztunk!

Ne fogyasszuk fölöslegesen az áramot!

A legtöbb megtakarítást a világítás átgondolásával érhetjük el. Az energiatakarékos LED-izzók ára meghaladja a hagyományos égőkét, de jóval tovább szolgálnak minket, egy darab akár 10 évig is. Kerüljük a kompakt fénycsövek gyakori kapcsolgatását. A világítás megtervezésénél vegyük figyelembe, hogy milyen tevékenységhez szeretnénk a fényt használni és hogy átlagosan napi hány órában. A mozgásérzékelő világítás is praktikus megoldás lehet egyes helyeken.

Ha eljött az ideje a régi háztartási készülékeknek, érdemes új, modern készüléket vásárolni. Válasszon “A” energiafelhasználású gépet, az “A+” és “A++” változatoknak további 25-40%-al is kisebb a fogyasztásuk. Számos új mosó- és mosogatógép rendelkezik már félprogrammal is és felismerő szenzorral, így valóban csak a szükséges programot indítja el, vagy akár le is rövidíti.

Sütés-főzés során is érdemes odafigyelni néhány apróságra: a lefedett edény kevesebb energiát igényel, és a forráspont elérése után érdemes takarékon főzni. Használja ki az elektromos főzőlap és sütő előnyeit, számoljon az utóhővel, ami lekapcsolást követően még 5-10 percig “dolgozik”. Kukta használatával időt és energiát takaríthatunk meg a hosszabb főzési időt igénylő ételek készítésénél.

Így lesz energiatakarékos a háztartás. Családiházépítők.hu

Ne pocsékoljuk a vizet!

A fürdőszobában nagyon gyorsan és sok víz folyik kárba. Fogmosáshoz használjunk poharat, nem szükséges a csapot folyatni. Kádban fürdés helyett válasszuk a gyors zuhanyzást, és spóroljunk ezzel akár 100 L vizet. Csöpögő csap? Érdemes megszüntetni a problémát, mert hosszú távon így elég nagy mennyiségű víz - egy hét alatt akár 160 L - távozik értelmetlenül a lefolyóba. A szabályozható vízöblítő tartály is nagyon praktikus megoldás.

Mosogatásnál csak az öblítéshez használjon folyóvizet, de egy energia- és víztakarékos mosogatógép is sokat segít majd a spórolásban!

Gyűjtse össze az esővizet és használja locsolásra, lehetőleg az esti órákban, mert akkor kisebb a párolgás.

Spóroljon a fűtéssel!

Válasszon megfelelő napellenzőt otthonába, mert ezzel jelentősen csökkenthető a hideg vagy meleg levegő beáramlása. Kérje ki szakember véleményét, milyen redőny, reluxa lenne megfelelő otthonába, de egy sötétítő is nagy segítség lehet!

Az ideális hőmérséklet általában 20-21°C a lakásban, de ez természetesen eltérő lehet helységenként. A konyhában vagy a hálószobában 18°C is elegendő, míg a gyerekszobában akár 22°C-ig is felkúszhat a hőmérő. A fürdőszobában is érdemes kellemesen meleg 23°C-ra fűteni, de természetesen csak a használati idő alatt.

A nem megfelelő, vagy elöregedett szigetelés és ablakok rengeteg kidobott pénzt eredményeznek. Amennyiben nem tartózkodunk a helységben, érdemes a hőmérsékletet 1°C-al levenni, de ne kapcsoljuk le teljesen a fűtést, mert rengeteg energia újra felfűteni a szobát.

Amennyiben több napig nem tartózkodik otthon, 15°C, több hét távollét esetén 12°C is elegendő a lakásban.

A fenntartható életvitel kis lépésekkel kezdődik! Éljünk tudatosan, hiszen ma már minden adott a környezetbarát mindennapokhoz! Ismerje meg az általunk épített energiatakarékos házakat, ami új zöld otthona lehet! 

 

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!