Lakásvásárlási buktatók: tényleg gondoltál mindenre?

Könnyű megrészegülni a gondolattól, hogy valaki megvásárolhatja végre álmai otthonát. A havi törlesztőre telik, minden mást meg megoldok, gondolhatod te is. Ugyanakkor sok buktató akad, ami miatt álmaid otthonából rémálmaid háza válhat. Készülj fel minden eshetőségre! Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a lakásvásárlást megelőző fázisokban mikre érdemes ügyelned, hogy elkerüld a buktatókat. 

Futja, nem futja, ez itt a kérdés! 

Egy új otthon ára nem számolható ki pusztán az önerőd, a hiteltörlesztő és a majdani rezsiköltség összeadásából. A gazdasági viszontagságok miatt a bankok nem adnak már boldog-boldogtalannak hitelt, megválogatják, kikkel szerződnek. Az önerő nagyságától, tartalékoktól (pl. LTP megtakarítástól), a meglévő hitelterhektől, a fizetésed nagyságától és az esetlegesen zálogosítható egyéb tulajdontól függ, hogy mekkora törlesztőre számíthatsz. Szintén nem elhanyagolható kérdés az adóstárs jövedelme és hitelképessége. Ha mindezek alapján is azt látod, az új lakás rezsije mellett még tartalékolni is lesz miből, jó alapot jelent a lakásvásárláshoz. 

lakasvasarlasi-buktatok-csaladihazepitok

Ne hagyd eluralkodni magadon az időnyomást! 

Elképesztő ütemben cserélnek gazdát a lakások. Jelenleg úgy fest, ez a trend nem fog egyhamar változni. Ez hatalmas nyomást jelenthet: ha megtalálod az igazit, azonnal le kell rá csapnod! Igen ám, de rengeteg olyan körülmény van, amely lassítja a folyamatot, és amelyre igenis megéri időt szánni. A leendő otthon jellegétől – legyen szó újépítésűről vagy használt lakásról, garzonról vagy hatszobás nagy ingatlanról –, és a vásárló vagy vásárlók élethelyzetétől is függ, hogy milyen plusz időköröket kell majd megfutni. Ha lehetőséged van rá, érdemes megigényelni a számos állami támogatás egyikét, a CSOK mellett a babavárón át egészen a korszerűsítési pályázatok mind-mind segíthetik a helyzeted. Ugyanígy számolnod kell azzal, hogy a hitel folyósítása vagy az LTP felhasználása sem két perc – bármit is ígérjenek a bankok a reklámjaikban. 

A kényszerű lassítókon kívül a józan ész is segítségedre lehet, hogy ne rohanj bele egy rossz alkuba. Ha tetszik egy ház, ismerd meg a környéket, járd be nappal és éjszaka, térképezd fel a közlekedését, infrastruktúráját, a közeli helyeket és a szomszédságot. Csak ezen tudás ismeretében lehetsz biztos benne, hogy tetszeni fog neked az a környék hosszútávon vagy sem. Ha kiderül, hogy a Budapest melletti kistelepülésről két óra beérni a belvárosi munkahelyedre, nem biztos, hogy jó helyen kutatsz a leendőotthonod után, legyen bármennyire is gyönyörű a kiszemelt telek. 

Mi lesz, ha nálad lesznek a kulcsok? 

Egy új otthon megvásárlása rengeteg pénzt emészt fel. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy lenullázzák magukat. Pedig csak a költözés után derül ki, mire van még szükség a lakásban, mit kell rajta esetleg kijavítani, mit kell még beszerezni. A tartalékok kimerítése veszélyes lehet. A lakásvásárlás legnehezebb pontjának az tűnik, hogy mindezt úgy célszerű megejteni, hogy tudod, van kellő tartalék, hogy kényelmesen boldogulj vész esetén is. Mégis nagyon fontos, hogy gondolj erre. 

Minden nehézség leküzdhető. Ne félj attól, hogy milyen sok adminisztrációs procedúrával és előzetes tájékozódással jár az új lakás vásárlása. Ha egyedül nem megy, bátran kérj segítséget!

 

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!