Napelemmel a környezetvédelemért – de milyennel?

Motiváljon bár a környezetvédelem, az anyagi megfontolás vagy az energia-függetlenség elérése, a napelemek telepítése vonzó alternatívát jelent. Mára olyan sokféle napelem rendszer érhető el a piacon, hogy ha elszántad magad a napelem-vásárlás mellett, érdemes egyet hátra lépned, és megvizsgálnod, milyen lehetőségeid vannak. Napelem kisokosunk ebben lesz a segítségedre! 

Mielőtt egy napelem rendszer mellett leteszed a voksodat, két kérdéskört szükséges körbejárnod. Először azt kell átlátnod, hogy milyen szempontok alapján kell válogatnod a piacon lévő lehetőségek közül. Ezt követően arra érdemes időt kerítened, hogy milyen beruházást könnyítő pályázatok érhetők el számodra. Ezekhez szedtünk neked össze hasznos tudnivalókat! 

Ezeket gondold át, mielőtt napelem rendszert választasz

A napelem rendszer célja, hogy kiszolgálja az igényeidet. Ezért első lépésben meg kell állapítanod, mennyi áramra lesz szükséged a napelem rendszer által előállítva. Kézenfekvőnek tűnhet, ha az előző évi fogyasztásodat vedd alapul, de érdemes ennél előbbre tekintened! Ha családalapítás vagy bővülés előtt állsz, pár év alatt megsokasodnak az otthonod lakói, akiknek 5-10 éven belül nagyon komoly fogyasztásuk lesz. Attól nem is beszélve, hogy egyre több elektromos kütyüvel és háztartási eszközzel bővül majd az otthonod. Mivel a napelem rendszeredet nem a következő 1-2 évre, hanem hosszú távú áramforrásnak szánsz, érdemes kalkulálnod a jövőterveiddel! 

CS-600X400

Másik fontos tényező, hogy megvizsgáld, milyen adottságai vannak az otthonodnak. Nem mindegy, mekkora a tető teherbírása, milyen dőlésszögű, vagy hogy milyen tájolású. Ha eltökélted magad a napelem rendszer telepítése mellett, érdemes már akár a tervezési fázisban is egyeztetned az építészeddel! Így nem kell utólag lemondanod erről az álmodról, csak mert a házad nem alkalmas a telepítésre. 

Utolsó eldöntendő kérdés, hogy teljesen független, önellátó (azaz sziget üzemű) vagy visszatáplálós rendszert szeretnél üzemeltetni. Ez utóbbi rendszert akkor javasoljuk, ha beruházásként tekintesz a napelem rendszeredre. A döntésed függvényében más rendszert kell majd választanod. 

Az állam is támogatja a beruházásodat 

Az országos fűtéskorszerűsítés nem odázható tovább. Ennek része, hogy amikor csak lehetőség adódik rá, napelem rendszerre vagy egyéb megújuló energiaforrás használatára való átállást célszerű az államnak támogatnia. Így az lakossági napelem rendszerek telepítésére egyre több támogatás várható

Idén tavasszal rekordérdeklődés miatt tovább folytatódik egy lakossági pályázati folyamat, a 203 milliárd forintos keretösszeg maradékára lehet majd jelentkezni. Ezt követően is érdemes követned a pályázati lehetőségeket: egyre többször várható, hogy hasonló felbukkan. 

Ne feledd, válassz bárhogy, mielőtt pénzt adsz ki a beruházásra, kérd ki a tanácsunkat, hogy mindenképp olyan napelem rendszerrel fejleszd az otthonod, amely megfelel az igényeidnek és a lehetőségeidnek! 

 

Energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése:

 Ajánlatkérés

Bánhegyi Zsófia
banhegyizsofi@gmail.com
+36 30 456 1895

Kivitelezési lokációnk: Budapest, Pest megye.

Keressen minket bizalommal!